Operationel IT-strategi for SMV´er

 

Det er ikke svært at udarbejde en forretningsstrategi. Det der adskiller de dygtige virksomheder fra de mindre dygtige, er deres evne til at eksekvere og al eksekvering starter med at vælge og prioritere i projektporteføljen og her er den operationelle IT-strategi et vigtigt eksekveringselement.

Det behøver ikke at være så kompliceret at udarbejde en IT-strategi, blot man følger denne opskrift:

 

Det skal du bruge:

-          5-7 one-liner forretningsstrategi statements (kan evt. suppleres med tilhørende Kritiske Succes Faktorer (KSF´er) og specielle aktuelle forretningsissues)

-          En beskrivelse af virksomhedens værdikæde og/eller forretningsprocesser

-          Et overblik over det eksisterende IT-miljø: Omkostninger, organisering og igangværende projekter

-          Option: Extern benchmark, hvad gør konkurrenterne og hvad sker der af teknisk udvikling i markedet

Fremgangsmåden:

Med ingredienserne på plads, er virksomheden klar til at afholde 3 halvdags topledelsesworkshop med følgende indhold:

Workshop 1: Strategi og It-vision

Virksomhedens forretningsstrategi vil blive mappet(her kan man bruge et regneark) til virksomhedens værdikæde og det afdækkes i hvor høj grad IT støtter virksomhedens værdikæde, samt hvilke hovedprocesser i værdikæden der har strategisk fokus.

Eksempel på mapning af forretningsstrategi med virksomhedens værdikæde:

Workshop 2: Applikationsvision

For hver hovedproces i værdikæden fremlægges forslag til applikationsvision evt. med input fra den externe benchmark. Resultatet af denne workshop er et forslag til IT projektportefølje.

Workshop 3: Projektportefølje og investeringsplan

Med udgangspunkt i applikationsvisionen fremlægges de enkelte projekter og deres karakteristika (afhængig af hvilke der giver værdi for virksomheden som prioriteringsværktøj):

-          Understøttelse af forretningsmål, hvilke?

-          Øge omsætningen, hvordan, kvantificer?

-          Reducere omkostningerne, hvordan, kvantificer?

-          Afhængighed af andre projekter, hvilke?

-          Implementeringskompleksitet:

o   Tid: Kalender, ressourcer?

o   Omkostninger: Investering, drift?

Serveringen:

Ved blot 3 halvdags topledelsesworkshops kan virksomheden få etableret en operationel IT-strategi, med tilhørende projekt- og investeringsplan for de næste 1-3 år.

En IT-strategi der har topledelsens input og ejerskab, samt med en rød tråd til forretningsstrategien, således at ændringer i forretningsstrategien hurtigt og agilt kan afspejles i prioriteringen af de enkelte projekter.

En strategi-proces, der har potentiale til at afdække andre forbedringsområder i virksomheden f.eks. optimering af forretningsprocesserne og IT-review (har virksomheden den rette balance mellem de forretningsmæssige mål, it-anvendelse og it-omkostninger?).

Hvem er vi?

First Consulting ApS er et netværk af erfarne konsulenter, der gennem en årrække har arbejdet i it-branchen på alle planer. Vi er managementkonsulenter, ERP-eksperter, projektledere, direktører og bestyrelsesmedlemmer. Beskæftiger os meget med it-strategi, it-anskaffelse og it-jura. Hjælper virksomheder med effektivisering og kvalitetsstyring.

 

First Consulting ApS • Strandparken 41 • 4000 Roskilde • Tlf. (+45) 70 236 230 • CVR 26 68 12 86 • Kontakt osDenne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.